Alternativ till bottenmålning

Det finns flera saker som alla båtägare känner till när det kommer till vad som behövs göras för att hålla båten i tipptoppsick under årets alla månader, men om du inte är en stor båtfantast med att brinnande intresse kan det vara bra att veta att båten måste bottenmålas för att stå emot vattnet – dock finns en del alternativ som kanske inte ens den störste båtfantasten i skärgården visste om!

båt (2)Alla båtar behöver omvårdnad, gamla båtar som nya båtar precis som hemmabyggda båtar och bortabyggda båtar, och det finns en hel del sätt man kan genomföra denna omvårdnad på. Men vad som kan vara den viktigaste typen av omvårdnad berör båtens botten, och det vanligaste sättet att sköta denna på är genom bottenmålning. Dock finns alternativ till den vanliga typen av bottenmålarfärg som många gånger är giftig och rent av förbjuden i vissa fall och det är dessa alternativa skötselråd som vi tänkte dela med oss av idag med hjälp av en artikel från Dagens Nyheter – observera dock att dessa tips lämpar sig bäst för relativt lätta båtar av plast eller aluminium än vad de gör för tunga äldre träbåtar:

  • Bottentvätt – använd roterande borstar för att rengöra din båts botten ordentligt med bottentvätt för att få bort alger och havstulpaner och upprepa detta ett par gånger per år.
  • Håll havstulpanerna borta även under högsäsong – kontrollera under båtturen så inga havstulpaner etsat sig fast och ta bort dem på en gång genom att ta upp båten på land, alternativt låt några dykglada ungdomar sköta skrubbningen direkt i vattnet. Något som kan vara bra att veta är även att havstulpaner trivs i saltvatten men inte i sötvatten, så om du ligger en extra stund i sötvatten så dör havstulpanerna inom någon dag.
  • Ta upp båten mellan åkturerna – om möjligheten finns att ta i och ur båten ur vattnet mellan åkturerna så hinner de mesta av alger och havstulpaners tillväxt att bromsas upp.
  • Putsa med skrovduk – skrovdukar fungerar genom att lägga ett lager med närings- och syrefattig miljö kring din båt vilket bidrar till att inget växer, kom dock ihåg att spola båten när du plockar upp den igen på hösten.
  • Fäst en ultraljudssändare på båten – en ultraljudssändare sänder ut ultravågor vilket gör att varken djur eller sjögräs trivs nära din båt.