Bygg hus för att skydda båten

Att kunna vara på sjön under perioder av året kräver inte bara en båt. För när valet av den rätta skutan väl är gjort och köpet genomfört tillkommer övriga nödvändiga tillbehör, båtplats och försäkringar. Har man en egen stuga, med en sjötomt, så kan dock mycket av båtsäsongens funderingar lösa sig. Då kan man nämligen ansöka om ett bygglov för att få bygga hus på tomten i form av ett båthus. I ett båthus kan man sedan, så länge det inte är en segelbåt, förvara båten under båtsäsongen då den inte används. Att bygga ett båthus kräver ett bygglov från kommunen där man bor, precis på samma sätt som när man bygger helt på torra land.

Bygger man ett traditionellt hus så kan man i de flesta lägen välja bland en mängd olika alternativ. Man kan rita huset själv, man kan anlita hjälp från en arkitekt och man kan välja bland en mängd olika husmodeller i en huskatalog, från olika leverantörer.  Att bygga hus, oavsett vad det handlar om för typ av hus. Kräver ungefär liknande kunskaper och erfarenheter. Därmed kan man behöva anlita hjälp om man saknar erfarenhet och kunskap kring hur en byggprocess går till. Några saker att tänka på är bland annat:

  • Det är lättare att få bygglov till ett båthus om det legat ett tidigare på samma plats.
  • Ombyggnationer kan vara lättare att få igenom än helt nya projekt
  • Undersök noga vad som ingår i bygglovet och den detaljplan som finns. Annars uppstår risken att man ska ha gjort ett övertramp mot bestämmelserna, som i det här fallet.