Flytta till husbåt, inte helt lätt

Många går i tankarna om att flytta till en husbåt eller flytta sin husbåt till en annan hamn. Oavsett vad man vill göra med husbåten finns en del saker som man bör ha i åtanke. Det är inte alltid helt lätt att förtöja en husbåt eller att bo i den.

10116653-husbat

Intresset för att skaffa husbåt blir bara större och större. I en artikel på Sydsvenskan kan man läsa om att det finns ett fyrtiotal intresseanmälningar om att förlägga en husbåt som har skickats till gatukontorets upplåtelseenhet i Malmö. I Västra hamnen finns dock inga fler platser och man har ingen möjlighet att göra fler. I dagsläget finns tre platser för husbåtar i hamnen, men det finns möjlighet att få plats på andra ställen. Om man bor i Malmö-området kan man bland annat förtöja sin husbåt i Inre hamnen och i Industrihamnen.

Att tänka på

Funderar man på att flytta från sitt vanliga hus till en husbåt finns en del saker man bör tänka på. Bland annat måste man avtala en del saker med den kommun eller stad som husbåten ligger i. Till exempel måste det bestämmas innan vem som ansvar för vatten- och avloppssystemet ifall något problem skulle uppstå. Läs mer. Det kan också vara knepigt att få ihop en giltig försäkring som täcker allt. Eftersom att husbåtar klassas som fartyg kan man inte ha en vanlig husförsäkring, utan måste ofta välja ett dyrare alternativ. När man väl flyttat in på båten brukar man ofta även behöva ha ett förråd för att förvara de saker som inte får plats på båten. Man kan till exempel hyra ett minilager. Rent juridiskt krävs en del för att få förtöja sin husbåt vid en hamn.

  • Bygglov.
  • Dispens från strandskyddsbestämmelserna.
  • Tillstånd från kommunen i detaljplan för bygglov.
  • En beviljad vattendom av miljödomstol.

Köp husbåt till salu

Det kan vara ganska så komplicerat att få tillstånd till att förtöja eller flytta till en husbåt. De flesta hamnar som har en välfungerande struktur för husbåtar har ingen möjlighet att ta emot fler husbåtar. Därför rekommenderas det att man tittar på sajter som Hemnet där man kan hitta husbåtar till salu.