Köpa båt med lån

Allt fler svenskar längtar till sjön, men att köpa en egen båt kostar en slant – men visste du att det går att ta speciella båtlån?

båt utombordare litenNär det kommer till att köpa en fritidsbåt ska man räkna med att det kan kosta en hel del och att man kan vara tvungen att ta lån, men det finns båtlån att få – det gäller bara att hitta rätt lån med rätt villkor, och då måste man jämföra. Så jämför båtlån för att se över vilka förmåner som bankerna har att erbjuda, och tveka inte att ställa dem mot varandra för att pressa priserna. Ingen bank vill mista en kund så var iskall och ge inte vika förrän du får som du vill, sen är det bara att ge dig iväg för att köpa den båt som du spanat in. Men kom ihåg att det är en del saker som du ska hålla i minnet vid båtköpet.

Att tänka på vid båtköp

Något som idag blir allt tydligare är att båtköpare inte är intresserade av hur själv båten fungerar utan vill ha en båt som är lättskött och går att ta ut på en tur direkt efter köpet. Därför är ett tips som är guld värt att faktiskt ta hjälp av en besiktningsman innan man genomför båtköpet – trots att värderingen kan kosta hela 10 000 kronor (källa). För det som man får ut av besiktningen är nämligen en genomförlig kontroll av båten som redogör för båtens och dess systems livslängd plus att man får reda på vilka upprustningsbehov som finns och när denna upprustning bör göras. Om man inte vill lägga ut dessa pengar på besiktningen ska man minnas att det är en investering då ombesiktigade båtar kan komma att kosta tusenlappar i reparationskostnader istället, vilket man kan undvika med besiktningen innan köpet. Ett annat tips är att kontrollera så att den tidigare ägaren av båten man köper inte är skuldsatt om man köper den i andra hand – då kan man åka på att få sin båt beslagtagen av Skatteverket och sedan vara tvungen att köpa tillbaka den på exekutiv auktion (källa).