Läge för båtköp

Nu kan vara en bra tid för alla som vill köpa båt att göra investeringen. Båtmarknaden har nämligen fått fart efter ett antal tröga år.

251608-sailboat-bow

Vi har tidigare skrivit om hur det är att vara ny båtägare och vi har även gett tips på vad man ska tänka på innan man ger sig ut på sjön första gången. Det kan man läsa om här. Men innan man blir båtägare och seglar i väg i horisonten, står man ju inför ett båtköp. Faktiskt så är det ett bra läge just nu att köpa en båt eftersom försäljningen precis har tagit fart efter flera tröga år.

Ny stabil nivå

Under många år var det så att båtarna inte sjönk i pris men i samband med finanskrisen för några år sedan började andrahandsvärdet på båtarna att minska. Detta har det tagit lång tid för säljarna att acceptera och för tre-fyra år sedan rådde en marknad där säljarna var tröga och krävde orimligt höga priser för de begagnade båtarna. Nu har dock priserna nått en ny och stabil nivå. Andrahandspriset har nämligen inte fortsatt att dala och därför har marknaden tagit fart. I och med att andrahandsmarknaden börjat ta fart finns allt fler båtar till salu till bra priser.

Tips inför köpet

Även om andrahandsmarkanden börjar bli stark igen, har inte samma sak hänt med nybåtsmarknaden. Folk drar sig nämligen från att köpa nytt eftersom det fortfarande sker en värdeminskning. Förutom att man bör tänka på att ett nyköp betyder att båten eventuellt kommer att tappa lite i värde, finns en del andra saker att tänka på vid båtköp:

  • Bestäm först vad båten ska ha för funktion. Ska den vara en fiskebåt, ett boende några veckor varje sommar eller ska den vara till för dagsutflykter? Är ni flera som köper båten tillsammans kan det vara smart att sitta ner och komma fram till ett gemensamt beslut om vilken båt som passar bäst.
  • Sätt en budget för köp, drift och underhåll.
  • Är båten som ska köpas dyr kan en bra idé vara att anlita en besiktningsman som går igenom båten. Då kan en nedsättning av priset bli aktuell eller om det finns allvarligare problem kan besiktningsmannen se till att ni backar från affären.
  • Jämför priser på olika båtmodeller och studera marknaden. Läs mer.