Sommarens stora inköp: båten

Att köpa båt när sommarvärmen kommer på besök är faktiskt ganska vanligt. Många svenskar minns då hur vacker den svenska skärgården är och vill ta sig ut på sjön för att upptäcka och njuta, men att köpa båt är ingenting man gör bara så där. Tidigare har vi skrivit och lyft frågan om vad du bör tänka på när du köper båt med lån men det finns mer info att finna.

I inlägget lyfte vi då bland annat vikten av att jämföra olika båtlån samt att kontrollera om din blivande båt faktiskt är värd det som försäljaren erbjuder dig. Men utöver den finansiella frågan finns det faktiskt otroligt mycket annat som du också bör ha i åtanke.

3 tips vid båtköp

  1. Inspiration och information. Som i så många fall och även i detta är kunskap makt. Du måste kunna seglinglite om båtar för att göra ett bra köp, det ger dig en större möjlighet att både förhandla priset samt hitta en båt som matchar ditt behov. Fråga dig (och din familj om de också kommer åka med i båten): Är du en fläkt människa eller en föredrar du lugn och ro? Valet mellan motorbåt och segelbåt handlar inte bara om pris, utan även vilken typ av båtfärder en önskar. När du väl har en klar bild av vad du vill ha för typ av båt och hur ofta du kommer att använda den kan du påbörja sökandet efter den rätta.
  2. Kontrollera, kontrollera, kontrollera! När du väl har hittat en båt som du ska köpa gäller det att kontrollera absolut allting. Är du osäker? Ta hjälp av en vän som kan mycket om båtar, det är mycket pengar det handlar om och det är du som köpare som ansvarar för att kontrollera det du köper.
  3. Budgetera! När du hittat en båt du vill ha, när du kontrollera att den fungerar och är som försäljaren säger är det dags att budgetera. Hur mycket kommer en resa att kosta? Vad drar båten? Eventuella övriga kostnader? För visst vore det trist om du köpte en båt som du sen inte har råd att åka.

Mer information om båtmarknaden just nu hittar du här.