Tips för nya båtägare

En del lever hela sitt liv med en båt inkluderad i det vardagliga livet, en del har aldrig varit på sjön. Vi kanske alltid förutsätter att alla som håller på med båtar har fått det med blodet och bröstmjölken, men mångas intresse väcks först senare i livet, och för alla dessa som kanske för första gången ska ge sig in i båtägandet och sjölivet så ville vi ge lite tips på vägen. Det kan vara skönt att ha lite koll innan man drar på sig kaptensmössan och sätter segel.

  • Börja lagom – är du helt ny i sammanhanget när det kommer till båtar kan det vara bra att inte börja med den största och mest svårstyrda besten du hittar. Börja med en medelstor, ganska lättmanövrerad båt så du får en chans att jobba upp dina färdigheter.
  • Kolla upp vilka papper du behöver ordna, behöver du till exempel skaffa dig ett förarbevis eller förarintyg innan du ger dig ut med din nya båt? Kolla upp allt sådant i förhand.
  • Var medveten om de regler som finns för båtförare – förut var det inte lika noga med om man hade druckit innan man gav sig ut med båten, men sedan några år tillbaka är bestämmelserna hårdare. Så ska du ut på sjön, håll dig nykter. Oavsett vad en del debattörer tycker, som i den här debattartikeln i Dagens Nyheter, så är det faktiskt så att onykterhet har en stor inverkan på hur många olyckor och hur många drunkningar som sker.
  • Visa respekt för andra båtförare på sjön och använd dig av sunt förnuft, det kommer du långt med!
  • Se till att du har en bra båtplats att förtöja vid, du kan behöva ha ett medlemskap i en båtklubb för att få detta.

Det här är några av de saker du kan behöva tänka på när du ska skaffa dig en båt och börja leva det ljuva båtlivet. Det mesta handlar om att kolla upp vad som gäller och att förbereda sig på alla möjliga sätt, så man inte stöter på några hinder när man väl ska sjösätta. Tänk efter innan så kommer det hela gå galant!